Ağız Diş Sağlığı:

Ağız ve diş sağlığı; Beslenme, Konuşma ve Estetik açıdan önem taşır. Ağız ve diş sağlığı bozulan kişi yiyecekleri yeterince öğütemez, konuşurken sesleri çıkarmakta zorlanır ve (kaybedilen dişlerin yerine göre) estetik olarak hiç hoş olmayan bir görünüm söz konusu olur. Bu nedenle sistemli ve yeterli bir ağız – diş bakımı gereklidir.

Ağız bakımında en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Yeterli zaman ayırarak, sistemli bir şekilde yapılan bakım ile birçok sorunun oluşmasını engelleyebilirsiniz. Biz diş hekimlerine düşen görev ise 6 ayda bir yapılan kontrollerle yapılan bakımı denetlemek, gözden kaçan – ihmal edilen – bölgeleri izleyip temizlemektir.

Günümüzde, gelişmiş ülkelerde tedavi edici hekimliğin yerini koruyucu hekimlik almıştır. Özellikle diş hekimliği gibi mecbur olunmadıkça gitmekten kaçınılan, ancak son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir dalda, Koruyucu – Önleyici hekimliğin ne denli faydalı ve başarılı olacağı ortadadır. Yani; Dişleriniz sizi diş hekimine gitmek zorunda bırakmadan, siz dişlerinizi bakıma götürmelisiniz.

Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?

Diş Fırçası : İyi bir diş fırçası baş kısmı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçaları el manüplasyonu yeterli olmayan kişilerde kullanılabilir. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden  başlayanfırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde yapılmalıdır. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. Fırçalama işlemi sırasında en önemli husus hiçbir bölgenin atlanmamasıdır.

Diş fırçalama tekniği

Çocuklar için ağız bakımı:

Dil Fırçası : Dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. Eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyiniz. Ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır.

Diş Macunu : Diş fırçasının mekanik fırçalamasının etkisini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da cevap vermek gerekiyor. Bize göre “En iyi” ya da “İdeal” bir diş macunu yoktur. En iyi diş macunu size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren, tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur. Bunun haricinde florlü diş macunları diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir. Florür, çürük oluşturan asitlere karşı dişleri daha güçlü ve daha dirençli hale getirir ve siz farkına bile varmadan diş çürümesini önler. Ancak zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı önleyecektir. Diş macunu kullanırken kesinlikle macun ve fırça ıslatılmamalıdır. Fırçanın ıslatılması macunun etkinliğini azaltır.

Diş İpleri : Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.

Diş ipi kullanımı:

Ağız Gargaraları : İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar. Ancak unutmayın ağzı çalkalamak, bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yöntemidir. Klorheksidin içerikli gargaraların kısa süreli kullanımında plak oluşumunu engelleyici ve diş eti iltihabını azaltıcı etkileri kanıtlanmıştır. Fakat uzun süreli kullanımında dişlerde lekelenmeler, tat alma bozuklukları ve diş taşı oluşumuna teşvik olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebepten kısa süreli kullanımı çeşitli hastalarda hekim tarafından önerilebilirken uzun süreli kullanımı önerilmez.

Ara yüz Fırçaları: Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalardır.

Ağız duşu : Dişlerin aralarının ve ağız içinin temizlenmesi amacıyla kullanılan su ve hava püskürtme özelliği bulunan cihaza ağız duşu adı verilir. Ağız duşu, diş ipi ve diş fırçası ile ulaşmanın söz konusu olmadığı bölgeleri etkili bir şekilde temizleme imkânı verir. Özellikle implant üstü sabit protezlerde diş eti ve protez arasının temizlenmesi için önerilmektedir.

Ağız duşu kullanımı :

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Our dentist