Beyazlatma:

“Bleaching” yani dişlerin “ağartılması” işlemi son yıllarda büyük gelişim göstermiştir ve yetkili diş hekimliği organizasyonlarınca güvenilirliği kabul edilmiş bir tedavi yöntemidir. Eğer birey dişlerinin formundan memnun ise, renginden memnun değilse diş beyazlatma tercih edilebilir.

Dişlerimiz söz konusu olduğunda onların beyazlıkları her zaman sağlık ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir. Dişlerimiz yaşayan, dış ortamla ilişki halinde ve ondan etkilenen canlı dokulardır. Yediğimiz ve içtiğimiz birçok madde onlar üzerinde etkiye sahiptir. Bunlar arasında kahveyi, sigarayı, çayı öncelikliler arasında sayabiliriz. Bunların yanı sıra genetik ve fizyolojik yapımıza bağlı olarak da dişlerimizde renklenmeler oluşabilir.

Unutmamalıyız ki dişlerimizin periyodik olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmesi çok önemlidir. Hekiminiz tarafından size uygulanan diş taşı temizliği beyazlatmadan tamamen ayrı bir tedavidir. Bu tedavide dişlerinize bir beyazlatma uygulanmaz periodontal dokuların (diş eti, çene kemiği, diş lifleri) sağlığının devamı amaçlanır. Beyazlatma bu tedavinin tamamen ayrı bir yaklaşımdır.

Bu nedenle diş hekimliğinde gelişimle beraber dişlerin beyazlığını sağlayacak bir çok madde de geliştirilmiştir. Günümüzde geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında oldukça başarılı ajanlarla, dişlerde yüksek derecede fark edilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün olmaktadır. Temel prensip olarak mine yapısına sinmiş renklenmeler mine yapısına zarar verilmeden alınmakta ve yapı oksijen ile kuvvetlendirilmektedir. Ofis tipi beyazlatmada %30‘luk hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Ev tipi beyazlatmada ise %10’luk karbamid peroksit kullanılmaktadır.

Ofis tipi beyazlatma yapım aşamaları:

Diş rengi belirlenir ve fotoğraflanır.

Ağız içi beyazlatma işlemi için hazırlanır. Diş etleri bir bariyer ile kaplanır.

Dişler üstüne beyazlatma ajanı uygulanır ve led ışık altında 15 dakika bekletilir. Bu işlem hassasiyet durumuna göre 3 set yapılır.

Yaklaşık 1 saat içinde hızlı bir beyazlama elde edilmiş olur ve diş rengi tekrar fotoğraflanır.

Sıkça yapılan bir hata piyasaya sürülmüş hiçbir kontrolü olmayan ve denetlenmemiş ürünlerle dişlerin beyazlatılmaya çalışılmasıdır. Bu ürünler dişleri geri dönüşümsüz beyazlatmadan çok uzak ve minede onarılması güç zararlar oluşturan yapıda ajanlardır. Bu yüzden dişlerimizin canlı dokular olduklarını unutmadan onlarla ilgili kararları ve uygulamaları hekimimizle birlikte yapalım.

Ev tipi beyazlatma uygulama aşamaları:

Kişiye özel hazırlanan plaklar içerisindeki yuvalara pirinç tanesi büyüklüğünde beyazlatma ajanı yerleştirilir.

Plak dişlere yerleştirilir ve gece boyu ağızda kalır.

Uyanınca plak ve dişler beyazlatma ajanından arındırılır.

Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

• Hastada az ya da çok hassasiyet görülür. Bu hassasiyetler geçicidir,1–3 gün arasında kaybolurlar. Hekim tarafından önerilirse ağrı kesici kullanılabilir.
• İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır.
• Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben en az 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Sonraki 1 haftada minimum düzeyde kullanılmalıdır.
• Firmanın önerdiği beyazlatıcı diş macununun 2 yıl kullanımı da beyazlatma etkisini uzatacaktır. İçerisinde aşındırıcı bulunan diş macunları veya diş tozlarının kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Günde en az 2 kere diş fırçalanmalı, 6 aylık düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay kahve tüketmeyen hastalarda yapılan beyazlatmanın etkisi uzun süre korunur.
• Ev tipi beyazlatma ofis tipi sonrası hassasiyet durumuna göre pekiştirme amacıyla 1 hafta içinde başlanmalı. 1 hafta uygulanan ev tipi beyazlatma sonrası hastaya verilen 2. Tüp beyazlatma ajanı beyazlatma etkisinin geri döndüğü düşünüldüğü bir zamanda uygulanabilir.
• Ev tipi ya da ofis tipi beyazlatmanın hamileler ve emziren hastalar için uygulanması uygun değilidir.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Our dentist