Endodonti:

Kanal Tedavisi Nedir?

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Kanal tedavisi, işte bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirlerin uzaklaştırılması ve kanalların dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine verilen addır.

Kanal Tedavisine ne zaman ihtiyaç duyarız?
Dişe veya çeneye gelen darbe, derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon, ilerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı hissedilmese de kök ucunda röntgende radyolüsent lezyon görülür ve kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

İlk önce yapılacak olan lokal anestezi ile tüm işlem boyunca hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır. Eğer varsa dişteki tüm çürük temizlenir ve kanal giriş kavitesi hazırlanır. Dişi izole etmek amacıyla rubber dam takılır. Daha sonra dişin köklerindeki sinir dokusu alınıp kök kanalları temizlenip şekillendirilir. Temizleme ve şekillendirme işlemi sırasında dişin durumuna göre dezenfeksiyon amacıyla lazer kullanılabilir. En son olarak da kök kanalları doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulup, üstüne daimi dolgu yapılıncaya kadar dişi koruyacak bir geçici malzeme konur. Fakat temizleme işlemi sırasında enfeksiyon kontrol altına alınamazsa antibiyotik içerikli bir ilaç kanal içine yerleştirilir ve 2 hafta süreyle beklenir. Enfeksiyon kontrol altına alınana kadar pansuman tekrarlanır ve kontrol altına alınınca dolum işlemi yapılır.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Our dentist