Genel Anestezi ve Sedasyon:
Genel Anestezi:
Genel anestezi uygulamaları ile çeşitli restorasyonlar, paslanmaz çelik kron uygulamaları, diş çekimi, pulpa tedavileri (pulpotomi veya kanal tedavisi) gibi işlemlerin yanı sıra lingual ya da labial frenektomiler, kistik lezyonların çıkartılması, oral yumuşak dokulara ait sıklıkla odontoma veya diğer benign tümör cerrahileri, sürmemiş dişlerin ortodontik yaklaşım ile açığa çıkartılması, diş ototransplantasyonları gibi cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ölçü alınması, okluzal apareylerin ya da hareketli apareylerin uygulanması ile periodontal splint uygulamaları gibi minör işlemlerde genel anestezi ile uygulanabilir. Çocuklarda, dental genel anestezinin kullanım sıklığının son 10 yılda artış gösterdiğini bildiren bir çalışmada özellikle süt dişi çekimleri ve paslanmaz çelik kron uygulamalarında artış olduğu bildirilmiştir.
Kimler Genel Anestezi Altında İşlem Görmeli ?
-
- Psikolojik veya duygusal gelişim düzeyine ve/veya mental, fiziksel, tıbbi durumlarına bağlı olarak uyum göstermeyen hastalar,
- Akut enfeksiyon, anatomik varyasyonlar veya alerjiye bağlı olarak lokal anestezinin uygulanamadığı hastalar,
- İleri derecede korkulu ve kaygısı yüksek hastalar,
- Lokal anesteziklerin etki sürelerinin kısıtlı olması nedeni ile uzun süreli cerrahi girişimler,
- Acil olarak çok sayıdaki diş tedavisinin bitirilmesi gereken hastalar,
- Bireyin fiziksel gelişiminin devamlılığının korunmasının sağlanacağı ve/veya medikal risklerin azaltılacağı hastalar.
Sedasyon:
Bir kavram olarak sedasyon “tanı ya da tedavi amaçlı girişimler sırasında, dışarıdan uygulanan farmakolojik ajanlarla, lokal ya da rejyonel anestezi eşliğinde veya tek başına, yaşamsal fonksiyonlar korunarak, bilincin değişen derecelerde baskılanması ile hastanın korku-kaygı-huzursuzluk gibi hislerini azaltan ve işlemlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştıran bir anestezi yöntemi” olarak tanımlanmaktadır. Hedef hastanın korku ve kaygısının kontrol altına alınması, güvenli hemodinamik koşulların sağlanmasıdır. Bazen hareketsizliğin ya da hasta konforunun sağlanması asıl amaç olabilir.
Sedasyon yönteminde hasta, normal nefes almaya devam ederken genel anestezide ise solunum entübasyon ile sağlanır. Genel anestezi işlemlerinde hastaya bir ucunda akciğerlere hava üfleyen bir cihaza bağlı olan bir tüp yerleştirilir. Entübasyon işlemi için kullanılan kas gevşetici ilaçlar, hastanın daha geç uyanmasına neden olabilir. Sedasyon işleminde ise hasta işlem sonrasında çok kısa bir sürede kendine gelir.
Sedasyon kimlere uygulanabilir?
Sedasyon tedavisi,
-
- diş hekimi korkusu veya iğne fobisi olan tüm hastalara,
- uzun süren işlemleri tek seansta tamamlamak isteyen hastalara,
- mide bulantısı, kusma veya öğürme refleksi nedeniyle diş tedavisi yapılmasını engelleyen hastalara,
- ve çocuklar, yetişkinler, sağlıklı veya engelli her türlü hastaya rahatlıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.