İmplantlar

İmplantlar eksik dişlerin tamamlanması için çene kemiğine yerleştirilen titanyum yapay diş kökleridir. İsveç’li bir bilim adamı olan Prof. Dr. Per İngvar Branemark çağdaş implantolojinin ilk örneklerini, insan ağızlarında, 1960’larda uygulamaya başlamıştır. İmplantlar küçük bir cerrahi girişimle çene kemiğine yerleştirilir. Ortalama 8-10 hafta sonra implantın etrafını yoğun ve sağlam bir kemik sararak, sıkı bir şekilde çene kemiği içinde oturmasını sağlar.

İmplantlara kron, köprü ve hareketli diş protezleri uygulanarak klasik tedavide karşılaşılan bir çok problem ortadan kaldırılır.

GBFZ593WEAAmoeg

Örneğin tek diş eksikliğini gidermek için boşluğun her iki yanındaki sağlam dişlerin kesilmesi ile yapılan klasik köprü yöntemi yerine bu boşluğun implantla doldurulması çok daha estetik ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarır. Bu sayede hem kemik hacmi korunmuş olur hem de her bir diş ayrı olduğu için çok daha hijyenik bir alan oluşur. Tek diş uygulamalarında en önemli yenilik, özellikle üst çene ön bölgede estetik beklentiler göz önüne alınarak, implant yapıldığı gün üst yapının, yani porselen kuronun da gerçekleştirilmesidir.

İmplant Kimlere Yapılabilir?

Ağzındaki diş eksikliklerinin giderilmesini isteyen ve bazı kriterlere sahip olan herkese implant yapılabilir.

Mutlak kontrendikasyonlar:

      • kontrol altında olmayan metabolik hastalıklar

    • ileri derecede mental rahatsızlık

Relatif (göreceli) kontrendikasyonlar:

      • diyabet (kontrol altındaysa yapılabilir)

      • osteoporöz

      • bağışıklık sistemi bozuklukları

      • bisfosfanat kullanımı veya kemoterapi

      • baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanması

      • psikolojik bozukluklar

      • tütün, uyuşturucu ve alkol kullanımı

    • bruksizm

İmplant Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Kime Başvurmalısınız?

Bunun için diş hekiminiz en uygun kişidir. Eğer implant yaptırmaya karar verirseniz diş hekiminiz size uygun olup olmadığı hakkın da bilgi verecektir. Bazı hastalar hareketli protezlerle rahat çiğneyememekten ve estetik sorunlardan şikayet ederler. İmplant sayesinde eksik dişler hem fonksiyon hem estetik açıdan uygun şekilde tamamlanabilir.

İmplant Yerleştirildikten Sonra Protez Ugulaması:

İmplant üstü protezler 3 parçadan oluşur. Dişin kök kısmını taklit eden implant, kesik dişi taklit eden abutment adında bir ara parça ve kuron kısmını taklit eden porselen. Genellikle uygulanan prosedür implant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için protez yapılmadan önce 8-10 hafta beklenmesidir. Ancak kemiğin iyileşme potansiyeli kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için bu sürenin hastanın yaşı, sağlık durumu ve implant yerleştirildiği bölgeye göre saptanması uygundur.

Osteointegrason sürecinden sonra protez aşamasına geçilir ve çeşitli provalar sonucunda protezin kuron kısmı da üretilip simante edilir. Üretilen porselen iki çeşit olabilir. Delikli ve simante sistem olmak üzere. Hangi sistemin kullanılacağı hekim tarafından karar verilir.

İmplant Yerleştirilerken veya Daha Sonra Ağrı?

Normal cerrahi prosedürde implant lokal anestezi altında yerleştirilir ve işlem ağrılı olmaz. Ancak 3-4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Rahatsızlığın şiddeti hastadan hastaya değişir ancak birçok hastada çok önemli bir şikayet olmamaktadır. Bazı hastalarda operasyonu takip eden birkaç gün ağrı görülür. Ağrını birkaç gün içinde giderek azalması beklenir. Şişme, veya bölgede renk değişikliği de görülebilir.

İmplantlar Çene Kemiğine Bağlanırken Dişsiz mi Kalmak Zorundayım?

Normal prosedür implant yerleştirildikten 2 hafta sonrasına kadar hastanın protez kullanmamasıdır. Ancak günümüzde her hasta ayrı bir vaka olarak değerlendirilmekte ve uygun durumlarda hastalara daimi protezin yapılmasına kadar implant üzerine basınç gelmeyecek şekilde planlanmış geçici protezler yapılmaktadır.

İmplantlarda Neden Titanyum Kullanılıyor?
Titanyum kemikle bağlanması çok iyi olan ve doku tarafından kabul edilirliği yüksek materyallerden biridir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir. Bu da implanta maksimum dayanıklığı sağlar.

Operasyondan Sonra Neler Yiyebilirim?

Yerleştirilen implantın aşırı yükten korunması için daha yumuşak besinler ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekebilir. Bu konuda gerekli uyarılar diş hekiminiz yapacaktır.

İmplant Uyguamasının Aşamaları:

Ön Hazırlık : Öncelikle implantı yerleştirecek diş hekimi tarafından durumunuzun implant için elverişli olup olmadığı incelenir. İmplant eksik diş ya da dişlerin yerine konmasında çok rahat bir çözüm olmasına rağmen her hastada uygulanması mümkün değildir.

Detaylı İnceleme : İlk incelemenin ardından radyolojik incelemeler de yapılır. Çoğu zaman için yerleştirilecek implant için CT (computerize tomografi) çekilmesi gerekebilir. Eğer ağzınızda kendi dişleriniz varsa bu dişler incelenir gerekiyorsa tedavileri yapılır. Ağız hijyeni sağlanır ve dişeti sorunları varsa implantın yerleştirilmesinden önce giderilir.

Operasyon-İmplantın Yerleştirilmesi : Bu aşamada titanyum implant vidaları çene kemiği içinde açılan yuvaya yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve yaklaşık yarım saat kadar sürer.

İyileşme Süreci : Bu aşamada implantın çene kemiğine kaynaşması beklenir.Protetik Tedavi- Protezin Yapılması : Yerleştirilen implant vidası dişin kökünü taklit etmiş olur. Artık ağızda görünen diş kısmını taklit etmesi için protez yapım aşamasına geçilir. Protez aşamasında çeşitli ölçüler alınır, provalar yapılır ve en son protez implant üstüne kalıcı olarak simante edilir.

Kemik Greftleri

İmplant uygulamalarında her zaman çenelerde uygun miktarda kemik hacmi ve yoğunluğu ile karşılaşılmaz. Bu durumda kemik nakilleri veya kemik arttırma tekniklerine başvurulur. İmplant uygulama sırasında bazen allogreftlere başvurulabilir. Allogreftler kadavralardan elde edilirler ve birtakım işlemlerden geçirilerek muhafaza edilirler. Hazır bulunabilmeleri, hastada verici bölge ve sonrasında oluşacak şikayetlerin olmaması, operasyon süresinin kısa olması, istenilen boyutlarda ve sayıda elde edilebilmeleri ve komplikasyon oranının düşük olması gibi avantajlara sahiptir. Çene cerrahisindeki gelişmelerin en önemlilerinden biri de bu uygulamaların kolaylaşması, hızlanması ve güvenliğinin artmasıdır.

İmplant cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

• İlk 24 saat içinde ağzınızı kuvvetli şekilde çalkalamayınız.
• 24 saat süre ile ameliyat bölgesine buz uygulaması yapınız. Buzu uygulama süreniz her seferde en çok 20 dakika olsun.
• Eğer burun kanaması olursa burnunuzdan kuvvetli şekilde üflemeyiniz.
• İlk gün süresince sıvı gıda alınız. İlk hafta içinde SİGARA VE İÇKİ İÇMEYİNİZ.
• 2 hafta sonra yumuşak diyete başlayabilirsiniz.,
• İlk iki gece normalden daha yüksek yastıkla yatınız.
• Eğer kanama olursa temiz bir gazlı bez ile baskı yapınız, kanama bir saat içinde durmazsa doktorunuzla temasa geçiniz.
• Her yemekten sonra ağzınızı serum fizyolojik veya önerilen bir başka ağız gargarası ile çalkalayınız.
• Protezinizin altı düzeltilip ilave madde koyulana kadar katiyen kullanmayınız.
• İlaçlarınızı almayı unutmayınız. Dikişler bir hafta ila on gün içerisinde alınmalıdır.
• İyileşme sırasında dikkatinizi çeken olumsuz bir bulgu olursa kendi doktorunuz ile temasa geçiniz.

PRF Uygulaması:

PRF (palatet rich fibrin), hastadan alınan kanın özel bir santrifüj cihazında santrifüj edilerek oluşturulan lökosit ve trombosit içerikli 3 boyutlu fibrin matrikstir. PRF yumuşak dokuda, sert dokuda ve sinir dokusunda iyileşmeyi arttırmaktadır. PRF iyileşmeyi hızlandırdığı gibi içerdiği lökositler sayesinde immun sistemi destekleyerek antimikrobiyal özellik göstermektedir. Kişinin kendi kanından alınarak yapılması sayesinde de yabancı cisim reaksiyonu oluşma ihtimalinin önüne geçer. PRF tüm bu özellikleriyle dişeti operasyonları ve implant tedavisinde iyileşmeyi hızlandırır, kanama durdurmayı hızlandırır, kemik oluşturmada yüksek kaliteli kemik gelişimini destekler, iyileşme sürecinin çok daha konforlu geçmesini sağlar.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Our dentist