Dijital Diş Hekimliği
Diş hekimliğinde, bilgisayar teknolojisinin kullanımı, dijital diş hekimliğini getirmiştir.
Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?
- Tedavi Süresi Kısalmıştır. Bilgisayar sistemi ile klinik ortamında tek seansta uygulamalar yapılabilmekte ve bazı diş tedavileri tek seansta bitirilebilmektedir.
- Estetik ve Biyolojik Uyumluluğu Yüksek Materyallerin Kullanım İmkanını Artırmıştır.
- Geleneksel Ölçü Alma Yöntemi Terk Edilmiştir. Cerec CAD/CAM sistemi ile Dijital/optik ölçü alınmaktadır.
- CAD/CAM Hata İhtimalini Azaltmıştır. Dijital diş hekimliğindeki gelişmeler diş hekimine ve diş teknisyenine bağlı başarısızlık nedenlerini azaltmıştır.
- CAD/CAM, İmplant Tedavilerinin Başarısını ve Estetiğini Artırmıştır.
CAD/CAM Cihazı ile Diş Tedavi Süreci Nasıldır?
CAD/CAM Sistemin çalışma prensibi :
Ağız içinden kamera ile hazırlanmış kavitenin veya prepare edilmiş dişin optik, dijital ölçüsü alınır. Amaca uygun bilgisayar programı ile tasarımı yapılır, blok kazınır. Klinikle kullanılan CAD CAM sistemi ile dijital ölçünün alınmasını takiben, tasarım ve üretim hastanın yanında gerçekleştirilmekte ve işlem kısa bir sürede bitirilebilmektedir.
Dijital Diş Hekimliği ve Gülüş Tasarımı
Dijital diş hekimliğinin bir avantajı da estetik gülüş tasarımı yapılabilmesidir, mikro kamera yardımı ile üç boyutlu hale dönüştürülen dişler üzerinde,hastanın yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri de yapabilmesine, karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etmesine, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilmesine, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilmesine olanak vermektedir.
Ayrıca, bu yöntemle elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler hastanın gerçek yüz fotoğrafı ile uyumlanmakta, diş hekimi ve hasta, yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkanına sahip olmaktadır.
Gülüş tasarımı aşamaları:
- Hastadan dijital bir ölçü alınır ve tedavi sonrası nasıl bir gülüşe sahip olacağını görmek ve hekimin hangi dişe nasıl bir müdahelede bulunacağını görmesi için bir model hazırlanır.
- Model üzerindeki tasarım hasta ağzına aktarılır ve değerlendirmeler sonucunda tedavinin yapılıp yapılmayacağı hasta ve hekim tarafından kararlaştırılır.
- Tedaviye karar verildikten sonra gerekli dişlerden minimum aşındırmalar yapılır ve ölçü alınır. Renk seçilir. Hastaya geçici protezler yapılır.
- Alınan ölçülere göre hazırlanan lamina ve kuronların provası yapılır. Eğer estetik olarak beğenilirse lamina ve kronların simantasyonu yapılır.
Laminalar:
Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir. Bu yöntemde porselen kron uygulamasından farklı olarak sağlıklı dişler çok fazla aşındırılmamış olur. Bunun yerine dişin sadece ön yüzden çok ince bir diş tabakası (mine düzeyinde 0.3-0.5 mm kalınlığında) kaldırılıp, hazırlanan porselen lamina dişin ön yüzüne özel bonding teknikleriyle yapıştırılıyor.
Uygulama alanları:
- Ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında,
- Abfraksiyon, abrazyon ve atrizyon gibi defektlerin restorasyonunda
- Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde,
- Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
- Çürük ve çapraşıklık nedeni ile, tüm dişlerin porselen kaplanması gereken durumlarda
- “Laminate kaplamalar” olarak adlandırılan bu teknikle dişlerimizin sadece ön yüzeylerinin bir dolguda alınandan daha az miktarda malzeme kaldırılarak hedeflenen renkte ve doku uyumlu uygulamalar yapma işlemidir.
Diş hekimliğinde dijital teknoloji ve yapay zeka hakkında bilgiler.
Diş hekimliği teknolojisi son yıllarda hızla gelişiyor ve bu gelişmelerin gelecekte diş hekimliği pratiği için büyük etkileri olması bekleniyor. Diş hekimliği teknolojilerinin aşağıdaki alanlarda hızla ilerleyeceği düşünülmektedir.
- Yapay zeka
Yapay zeka, diş hekimliği teknolojisi için büyük bir potansiyele sahiptir. Örneğin, yapay zeka kullanılarak diş hastalıklarının teşhisi daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapılabilir. Ayrıca, yapay zeka, diş hekimlerine tedavi planı oluşturma konusunda da yardımcı olabilir. - 3D Baskı
3D baskı, diş hekimliği alanında büyük bir devrim yarattı. 3D baskı, diş hekimleri tarafından kullanılan ölçü alma ve kalıp alma yöntemlerini değiştirdi. Ayrıca, 3D baskı sayesinde, diş hekimleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde diş implantları, diş telleri ve diğer diş restorasyonları üretebilirler. - Dijital Görüntüleme
Dijital görüntüleme teknolojileri, diş hekimlerinin hastalarının dişlerini daha hızlı ve daha doğru bir şekilde teşhis etmelerine yardımcı olur. Dijital röntgen, dişlerin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağlar. Ayrıca, intraoral tarayıcılar, diş hekimlerinin dişlerin 3D görüntülerini hızlı bir şekilde almasını sağlar. - Lazer Teknolojisi
Lazer teknolojisi, diş hekimliği tedavisinde daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Lazer, diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir ve diş dolgularının hazırlanması ve uygulanması sırasında kullanılabilir. Ayrıca, lazer teknolojisi, diş beyazlatma işlemlerinde de kullanılabilir. - Virtual Reality
Virtual Reality (VR), diş hekimlerinin hastalarına daha iyi bir diş hekimliği deneyimi sunmalarına yardımcı olabilir. VR, diş hekimleri tarafından kullanılan diş restorasyonlarının 3D modellemesi için de kullanılabilir. Bu teknoloji sayesinde, hastaların diş restorasyonlarının nasıl görüneceği hakkında gerçekçi bir fikir edinmeleri mümkün olur.
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.